Hushållsnära och hemnära tjänster med RUT- och ROT-avdraget

I denna artikel får du en översikt över hushållsnära och hemnära tjänster samt hur RUT- och ROT-avdraget fungerar i Sverige. Vi går igenom olika typer av tjänster och hur du kan dra nytta av avdragen.

Hushållsnära tjänster: En översikt

Hushållsnära tjänster är tjänster som utförs i eller nära ditt hem och syftar till att underlätta din vardag. De kan omfatta allt från städning och trädgårdsarbete till barnpassning och matlagning. Genom att anlita företag eller enskilda personer för att utföra dessa tjänster kan du spara tid och energi, samtidigt som du bidrar till sysselsättningen och den lokala ekonomin.

RUT- och ROT-avdraget: En introduktion

RUT- och ROT-avdraget är skattereduktioner som infördes av den svenska regeringen för att uppmuntra fler att anlita hantverkare och hushållsnära tjänster. RUT-avdraget gäller för hushållsnära tjänster som städning, tvätt, barnpassning och trädgårdsarbete, medan ROT-avdraget gäller för renovering, ombyggnad och tillbyggnad av bostäder. Syftet med avdragen är att stimulera ekonomin, skapa arbetstillfällen och minska svartarbete inom dessa sektorer.

Vanliga hushållsnära tjänster

Här är några vanliga hushållsnära tjänster som kan kvalificera för RUT-avdraget:

  1. Städning: Regelbunden hemstädning, fönsterputsning och storstädning.
  2. Trädgårdsarbete: Gräsklippning, häckklippning, beskärning av träd och buskar samt snöröjning.
  3. Barnpassning: Barnvaktstjänster och läxhjälp i hemmet.
  4. Matlagning: Matlagningshjälp och cateringtjänster i hemmet.
  5. Tvätt och strykning: Tvättning och strykning av kläder och textilier.
  6. Personlig assistans: Hjälp med vardagliga sysslor för personer med funktionsnedsättningar.

Så fungerar RUT- och ROT-avdraget

RUT- och ROT-avdraget ger dig rätt till skattereduktion på arbetskostnaden för hushållsnära och hemnära tjänster samt renovering, ombyggnad och tillbyggnad av bostäder. För att dra nytta av avdraget måste du uppfylla vissa krav, såsom att vara skattskyldig i Sverige och ha betalat in tillräckligt mycket skatt under året.

Skattereduktionen för RUT-tjänster är 50 % av arbetskostnaden, upp till 50 000 SEK per person och år. För ROT-tjänster är skattereduktionen 30 % av arbetskostnaden, upp till 50 000 SEK per person och år. Om du anlitar en leverantör av hushållsnära tjänster eller hantverkare som är godkänd för RUT- och ROT-avdrag, dras skattereduktionen direkt på fakturan, så du behöver inte göra något ytterligare för att få avdraget.

Genom att anlita hushållsnära och hemnära tjänster samt utnyttja RUT- och ROT-avdraget kan du underlätta din vardag, samtidigt som du bidrar till att stimulera ekonomin och skapa arbetstillfällen inom dessa sektorer.