Trädfällning & trädbeskärning

För många år sedan ägde jag och min man en stor gård som bestod av ett större herrgårdsliknande boningshus och en fantastisk parkliknande tomt. På tomten växte många olika fruktträd och fram till gården fanns en enorm allé som bestod av stora ekar som var över 100 år gamla. När vi flyttade dit så hade vi ingen kunskap överhuvudtaget om trädvård, trädfällning och trädbeskärning. Vi tänkte att det kan väl inte vara så svårt? Vad vi lärde oss var att ta hjälp från de som kunde detta, som hade det här som vardag och jobb. Vi startade vårt första år på egen hand för att därefter anlita professionell hjälp inom trädfällning och beskärning, även plantering.

Trädfällning, plantering & vård

Vet du vad en arborist är och vad den gör? Det var knappt vi själva visste innan vi hade hört oss för bland vänner och bekanta som själva hade gård och lite mer kunskap kring träd och beskärning. På den tiden fanns inget internet vi kunde använda oss av för att utforska detta område utan vi lånade och köpte böcker om allt vi ville veta. En bekant till oss gav oss rådet att anlita en arborist, en arborist arbetar med trädfällning, trädplantering och beskärning, kort sagt med trädvård. En arborist besitter stor kunskap om hur man på bästa sätt vårdar ett träd eller ”föder upp” ett nytt.

Klättrar en arborist i träd?

När vi anlitade en arborist för första gången så var i alla fall min kunskap väldigt begränsad. Jag hade tron att en arborist enbart klättrade i träd vid trädfällning eller vid borttag av obekväma trädgrenar. En arborist gör så mycket mer! De är specialister på att vårda träd, inte bara klättra i dom för att kapa grenar. Men det som mest brukar förknippas med en arborist är kronrensning, då klättrar dom i träden för att kapa döda eller skadade grenar från träden för att förhindra att dom rasar ner och orsakar olyckor om träden finns i områden med många människor. Men också för att vårda träden och få dom att fortsätta växa.