Inbyggd takfot och luftspalt takfot

Ja, inbyggd takfot och luftspalt takfot, vad är det för något egentligen? Jag förstod först ingenting när man sambo kom hem och pratade om detta i samband med att vi höll på att bygga vårt första hus. Känslan var obeskrivlig när vi väl gjort klart alla ritningar men inte visste väl jag att det efteråt skulle innebära så mycket nya termer och lärdomar.

Trähus, som vi höll på att bygga, behöver ofta ventilation under taket nämligen. Detta fick vi lära oss och dessutom fick vi då också veta att just detta tidigare ställt till problem eftersom brand lätt sprids genom öppna luftspalter i själva takfoten. Vid brand i rad- och kedjehus är detta den allra vanligaste orsak till spridning av branden mellan husen eller lägenheterna. Då rekommenderar man nämligen istället luftspalt takfot, eller närmare bestämt FB takfotsventil för att få en brandsäker ventilation i tät takfot. Den är superenkel att montera i ett hål som man gör rektangulärt och sätts sedan fast men skruv som är rostfria.

Nu kan vi allt… nästan 🙂

På så vis fick vi reda på att just denna takfotsventil tillgodoser tillräcklig genomströmning av luft med hjälp av vinden samtidigt som den omedelbart förhindrar spridningen av branden. Jag vet dessutom att ventilen är godkänd för användning i brandcellsbegränsade konstruktioner och är klassa enligt EI30, mer bara nyttig information som inte säger så mycket om man inte vet vad man pratar om helt enkelt J

Luftspalt takfot, termer som jag inte hade en aning om tidigare men som jag nu kan ganska mycket om. Är du dessutom i samma sits som vi var, när vi inte visste någonting i princip, så se till att ta dig in via eldochvatten.com så kan du läsa om allt möjligt när det gäller just eld och vatten.